.

.

2016. február 11., csütörtök

Karneval Santosban...Carnival em Santos...

Iden a karneval Santosban hivatalosan januar 29-en, penteken vette kezdetet es tegnap, azaz februar 10-en ert veget. A hetvegen sok ember jott le Sao Paulobol hogy itt toltse a karnevali hosszu hetveget, es elvezze a forrosagot a tengerparton, mivel egesz hetvegen kozel 38 fok volt a napi csucshomerseklet. 

A karnevali felvonulas, vagyis a szambaiskolak bemutatkozasa is januar 29-en indult, es az iskolak harom napon keresztul mutattak be jelmezeiket, zenejuket, es az arra epitett koreografiat. Hogy a felvonulast meg vonzobba tegye, Santos varos iden meghivta Scheila Carvalho szambatancosnot is, aki ezen kivul modell es szineszno is, es meglehetosen nepszeru Braziliaban

A kulon a felvonulasra kialakitott setanyon, a Passarela do Samba-n vonultak az iskolak, a zsuri pedig ilyenkor a tanctudas, a zenekar es a tancosok kozotti harmonia, illetve a dekoracio es a jelmezek egyutteset veszi figyelembe a pontozasnal.

Bevallom oszinten, hogy bennem volt egy kis kepzavar a karnevali programokat illetoen (mint elsobalozo ugye). Azt hittem, hogy a karnevali felvonulasra kialakitott setanyon zajlik az egesz buli, beleertve a szambaiskolakat es a zenekaros, karavanos felvonulast is (amit ugy hivnak "bloco"). Es hogy ezek tobb napon keresztul (vagy akar egy hetig) folyamatosan zajlanak, az ember pedig akkor latogat el oda, amikor raer. 
Hat, nem egeszen. Mint kiderult, a szamba-iskolas felvonulas, az utcai karavanos felvonulas es az egyeb programok mind kulonbozo helyeken es idopontban vannak meghirdetve es kepben kell lenni ha az ember nem akar lemaradni rola. 
Az egyik blocot peldaul Santos ovarosaban rendeztek szombaton delelott 11 es delutan 2 kozott, es sikerult ezt is beneznem, vagyis inkabb nem kovettem orankent az esemenyeket a Facebook-on, igy aztan le is maradtunk rola, pedig erdekes lett volna latni a Santos egyik jelkepenek szamito nosztalgia vonatot karnevali diszben masirozni.

Korulbelul igy jartam a szamba-iskolas felvonulassal is, bar oszinten szolva (es itt most egy kis panaszkodas kovetkezik) ez nem teljesen az en hibam volt. Azt vettem eszre ugyanis, hogy az emberek nagyobb hanyada nem igazan erdeklodik a karnevali orulet irant (beleertve Ecleziot is) igy hiaba kerdezgettem mindenkit, hogy mikor es hol, es hogyan, konkret valaszt senki nem adott, leven ok maguk sem tudtak mikor mi lesz. (es nem is nagyon torte magat senki, hogy megnezze nekem) Igy mire a sajtobol sikerult kibogarasznom az aktualis programot, akkorra rendszerint le is kestem rola. 
A legjobban a szamba-iskolakat akartam megnezni, igy azt sajnaltam a legjobban es egy kicsit Eclezio szemere is vetettem, hogy nem vitt el oda, mert az nem kifogas, hogy o nem nagyon jart meg karnevalon, es az elmult 10 evben nem is elt Braziliaban. En sem elek Magyarorszagon, megsem nezek hulyen ha valaki a szureti fesztivalokrol kezd el erdeklodni, ne adj Isten, pont abban a varosban tartozkodik ahol a fesztival zajlik. Ez resze a kulturanak.
Iden rabiztam magam a helyiekre, de jovore az fix, hogy jo elore utana nezek mikor mit rendeznek es vagy Eclezioval, vagy nelkule, de megyek. 

A tengerparton, az ott felallitott satrakban rendezett koncerteken viszont tobbszor is voltunk es a hangulat mindig nagyon jo volt. Sok ember, rengeteg konfetti, az emberek szines kalapokat viseltek, caipirinhaztak, es forro-t vagy pagode-t tancoltak. 
Megtudtam, hogy a cipirinha nemcsak lime-bol keszulhet, hanem tulajdonkeppen barmilyen ledus gyumolcsbol. Eclezio egyszer ananaszbol keszult caipirinhat kostolt meg, en azert maradtam a hagyomanyosnal es szerintem az enyem finomabb is volt.

Azert, hogy dokumentaljak is valamit az itteni karnevali hangulatbol, szedtem le kepeket a Facebookrol, es igy sorrendbe rakva azert kirajzolodik egy jo kis karnevali program. Jovore okosabb leszek es nem hagyok ki ezek kozul egyet sem. 

kepek:
https://www.facebook.com/atribunajornal/
https://www.facebook.com/PrefeituraSantos/?fref=ts

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

This year the carnival in Santos officially started on Friday, the 29th January and ended yesterday, on 10th February. Lot of people came down from Sao Paulo to enjoy carnival and hot weather on the long weekend as the temperature was close to 40 degrees during those days. 

Samba schools were presenting their dances and costumes for three days on an avenue called Passarela do Samba which was build for this purpose only. 
In order to make the carnival more attractive the mayor invited Scheila Carvalho samba dancer/actress/model who is a very popular celebrity in Brazil.

Initially I thought that all of the samba related events would be placed on this avenue: the samba schools, the carnival blocks and other programmes but it turned out that all of these were held at different times and places and the one had to be aware of the schedule not to miss them.
For example there were many carnival blocks in Santos: one of them was placed at the historical old part of the town and lasted for few hours only: from 11am - 2pm on a Saturday. I am sorry that I missed it because Santos` symbol, the tourist train was decorated for the carnival and it was marching on the main square.

We have attended numerous beach parties though and the atmosphere there was really good: loads of people, confetti, live music, dance and caipirinha.
I learnt that caipirinha can be made from any juicy fruits, not only from lime. Eclezio tried caipirinha made from pineapple and was not bad but I think with lime it`s better.

The pictures are from Facebook, but I made some videos about the real beach party atmosphere as pictures wouldn't provide the same. 


photos:
https://www.facebook.com/atribunajornal/
https://www.facebook.com/PrefeituraSantos/?fref=ts

SZAMBA-ISKOLAK / SAMBA SCHOOLS

elkezdodott a karneval: kedvcsinalo promo ket szamba-iskola kepviselojevel


Scheila Carvalho



a Passarela do Samba-n vonultak az iskolak / samba schools on the Passarela do Samba


































az egyik bloco, a nosztalgia vonattal / one of the blocks with the tourist train






buli a tengerparton / party at the beach



sajat videok / own videos
    
https://www.youtube.com/watch?v=8aCsymEbvYk
     
https://www.youtube.com/watch?v=L_IiMs8tjmA
   
https://www.youtube.com/watch?v=G34OOFfVfnk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése