.

.

2016. február 20., szombat

Edesszaju brazilok...Brazilian sweet tooth...

A brazilokrol el lehet mondani, hogy edesszajuak. Nagyon. Nagyon-nagyon. Nagyon-nagyon-nagyon. Az en izlesemnek meg aztan kulonoskeppen. En a legtobb edesseguket tulsagosan gejlnek erzem, bar ha megfelelo mennyisegu friss gyumolccsel kombinaljak, akkor azert nem olyan rossz. A magam reszerol soha nem voltam edeszaju (ahogy mondani szoktam: csoki nelkul van elet, de sajt nelkul nincs), inkabb a savanyu izeket kedvelem. A reggeli kavemat is cukor nelkul iszom, sot, most is itt van mellettem egy pohar citromos viz. A citromos izeket itt egyebkent meg is talalom, mert citrommal vagy lime-mal sok etelt izesitenek, es az olyan edessegek mint a kuglof, a napolyi, vagy a puding is megtalalhato ebben az izben (nagy haveromrol, a caipirinharol nem is beszelve). 
Az egyik alap edesseg itt a suritett tejbol keszitett golyocskak, a csokis brigadeiro es a tejes kokuszos beijinho. Kabe a mi somloi galuskank, dobos- vagy ludlab tortank, ami mindig, minden cukraszdaban megtalalhato es a legtobb szuletesnapon fellelheto volt (vagy legalabbis regen ez igy volt).
Nekem eloszor kulonos volt ez a desszert. A suritett tejet nem tartottam valami nagyra, sot. Eleg kommersz, hogy csunyan fejezzem ki magam. Gyerekkent en is ettem csokis suritett tejet, egyenesen a tubusbol, jo volt, jo volt, de azert az soha nem jutott eszembe, hogy ez golyova formalva akar nemzeti edesseg is lehet. A braziloknak viszont eszebe jutott es hogy kicsit vedjem oket (es ellentmondjak sajat magamnak) ha egy csoppet megvarialjak az alapreceptet, akkor egesz finom edesseg is kijohet belole. Peldaul kostoltam nugatos, mogyoros, extra csokis brigadeirokat es azok nem voltak olyan istentelen edesek, meg nyulosak, igy meg nekem is bejott. A brigadeirobol egyebkent nemcsak golyo formaju edesseg letezik. Van brigadeiro torta, poharkrem, suritett csokis tejjel bevont eper, sot, suritett tejjel toltott coxinha is. Minel edesebb, annal jobb. 
Abbol, hogy nem vagyok edesszaju valoszinuleg egyenesen kovetkezik, hogy sutni sem tudok. Marmint tortat, meg elkesziteni olyan sutemenyeket, amelyhez tobb mint fel ora munkaido szuksegeltetik. Egyszeruen nincs hozza se turelmem, se idom, se nem eszem belole. A fiuk miatt sem kell megalkudnom. Eclezio inkabb kekszes, Caio pedig barmit elfogyaszt amin nutella van. Igy palacsintat es gofrit eleg gyakran csinalok, ha pedig valakinek csokitorta kell, veszek egyet a boltban. 
Mivel a tuledes izek a lekvarokra is jellemzoek, igy peldaul az eperlekvart is magam fozom be, mert amit a boltban lehet kapni az nekem ehetetlenul edes. Pedig probaltam tobb markat is, tobbfele izt is, de az osszes probalkozas rendre a kukaban vegezte. Igy inkabb megfozom az epret magam, keves cukorral, aztan azt ra lehet tenni kulonbozo sutikre vagy zabpehelyre, vagy csak kikanalazni az uvegbol :-)
Azert minden reggel maceras lenne palacsintat sutni, es ha eppen nincs itthon kenyer, akkor is van egy jo kis (es nekem valo) alternativa. Lehet ilyen elore kikevert, izesitett, sutoporos lisztet kapni, amihez csak tojast, tejet es margarint kell adni es kuglof formaban gyorsan megsutni. Ebbol is van szamtalan iz, nalunk a citromos, a narancsos, az ananaszos es a kokuszos lett a favorit. Finom, par napig elall es nem csopog belole semmifele szirup. Ezzel egyebkent ki is merul a mi csaladunk edesseg iranti igenye es a tobbi cukrot gyumolcs formajaban vesszuk magunkhoz, abbol viszont az itteni valasztekbol nem lehet betelni.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

If I say Brazilians have extra sweet tooth I think I am still very far to express how much sugar they use for their cakes. For me most of their cakes are sickly-sweet and I cannot eat more than a spoon (or folk) of it. Myself, I don`t have sweet tooth. I drink my coffee without sugar, use honey to my porridge and used to say: there is life without chocolate but not without cheese.
I also prefer sour flavour such as lemon, orange or berries and to my pleasure, lemon flavour is very popular in Brazil. You can find lemon flavoured biscuits, waffles, puddings, not to mention, my favourite "pal", Mr. Caipirinha is made by lemon too. 
Though the most popular sweets here, the chocolate favour brigadeiro and the coconut and milk flavour beijinhos, are made from condensed milk. They can be found in every single patisserie and birthday parties. 
Telling the truth, when I first tasted a brigadeiro I was not very impressed. I found it very simple and cheap sweet and reminded me to my childhood. I indeed used to eat chocolate flavoured condensed milk but at that time it meant something alternative if children didn`t have money to buy higher quality sweets. 
Okay, in Brazil`s defence, if the base receipt of brigadeiro is varied a bit (for instance nut, extra chocolate or nougat is added) the taste becomes much delicious and not so sweet an sticky.
The fact that I don`t have a sweet tooth results another fact: I cannot bake. I mean I cannot make cakes and pastries that requires more than half an hour working hour. I simply don`t have neither patience nor enough creativity to do it. Fortunately I don`t need compromise because of the boys, as Eclezio prefers biscuits and cookies and Caio is willing to consume sweets only that have Nutella on them. So I often make pancake and waffle or just give him Nutella bread. In case none of these options are available, I found a very good alternative. Pre-mixed, flavoured and self raising flour can be found in every supermarkets or small shops and I just need mix it with some milk, eggs and margarine and bake it in any kind of baking form. Very simple and easy. Our favourite flavours are lemon, orange, pineapple and coconut flavours cakes, I think they are the best, and I usually don`t put icing on them. 
Since jams are also too much sweet here, hence I make strawberry jam myself with little sugar only. I tried many brands and different flavoured jams that are sold in the shops but all of my effort ended up in the rubbish bin after the first spoon.
And that is all regarding our sweet consumption. We get the rest of the sugar from fruits and fortunately it`s a thing that has a really wide range of it in Brazil.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése