.

.

2016. április 4., hétfő

Husvet...Easter...

Eltekintve a keresztenyek altal unnepelt egyik legnagyobb unneptol, Brazilianak ezen a reszen nem igazan van kelet-europai ertelemben vett hagyomanya a husvetnak, legalabbis ami az eteleket, szokasokat illeti. En legalabbis nem tapasztaltam itt ilyet.  

Itt is van persze nyuszi, meg a boltok telis tele vannak pakolva csokitojasokkal es osszejonnek a csaladok, de oszinten szolva en csak a fejemet fogom ha a husveti arukinalatra nezek, mert  a kereskedok ilyenkor akarjak a kommersz csokikat, meg olcso muanyag jatekokat husveti ruhaban (vagyis benne a csokitojasban) rasozni a nepre.
Egy-egy ilyen orias tojasert elkernek akar 40-70 realt is, ami azert felhaboritoan draga, de meg mehet ez feljebb is, ha peldaul minosegi csokit tesznek a csomagba. 

Nagyon dekorativan tudjak viszont kinalni ezeket a tojasokat, a bolt plafonjarol logatva le az osszeset - ez az 1940-es evekben alakult ki, amikor a kulonbozu formaju tojasokat es dekoraciokat nehezen tudtak elhelyezni a polcokon -  es igy olyan, mintha egy csokitojas erdoben barangolna az ember keresve a vajat meg a lisztet. De egyaltalan nem eri meg kiadni ennyi penzt egy nagy darab csokoladeert, meg a gyerek ket szep szemeert sem. (Husveton kivul ezen az aron sokkal tobb Mozart golyot lehet venni, ha mar a minoseg szoba kerult)

A csokitojasokon, meg nyuszikon kivul nemigen van itt egyeb hagyomany, az emberek orulnek a harom napos unnepnek, ami nagypenteken veszi kezdetet (tehat nem husvet hetfo a munkaszuneti nap), es ilyenkor szokas szerint sokan elutaznak, vagy barbeque-znak a kertben vagy halat sutnek. 

Nekem eszembe jutott egyebkent, hogy fozok sonkat, es keszitek kaszinotojast, de mivel az elso nagyobb szupermarketben nem talaltam fozni valo sonkat, ezert el is ment a kedvem a tovabbi vadaszattol es inkabb "hagyomanyos" rantott husit, rizi-bizit, kukorica- es uborkasalatat, meg turos palacsintat keszitettem azon a hetvegen.

Vendegeink voltak ugyanis husvet vasarnap (vagyis szombat este erkezek), Eszter es Fabio jott le Santosba. Fabio meg Eclezio kollegaja volt Pesten, es a baratsag azota is megmaradt. Ok 2012-ben koltoztek Sao Pauloba, de ugy nez 5 ev utan, januarban, ismet utra kelnek, hogy hova, meg egyelore nem dolt el. 
Tavaly ota probaltunk veluk megszervezni egy talalkozot, de mivel Eszter hetvegenkent iskolaba jar, ezert nem volt konnyu olyan napot talalni amikor mindenki raer, senki sem faradt, nincs ozonviz-szeru eso es senki sem beteg. 

A mult heten a fontiek kozul egy sem jatszott, igy vegre talalkoztunk es nagyon jo volt egy egesz napot vegigbeszelgetni igy 6 ev utan. Caio is jot jatszott Danival, csak sajnos a medenceben nem tudtak egyutt furdeni, mert oda latogatokat nem engednek be.

Fabio nagy Santos FC rajongo igy miutan szombaton megerkeztek, ok elmentek megnezni a futball stadiont, a Pele muzeumot, az Aquario-t es az ovarost, es csak utana jottek hozzank, a tengerpartra pedig egyutt mentunk le vasarnap delelott. 

Nagyon orulok, hogy vegre talalkoztunk veluk, es amig itt lesznek Braziliaban tobb programot is tervezunk egyutt. Majd azokrol is irok hamarosan.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Having the largest Catholic population in the world, Brazil celebrates Easter with rituals similar to those of other Catholic countries. However other traditions such as egg-hunting, egg-painting or cooked ham and boiled egg as Easter dish are not so popular here as in Eastern Europe. 

Easter in a commercial way is more about selling expensive over-sized chocolate eggs including plastic toys inside, which obviously doesn't worth it`s price but makes good profit for chocolate producers. An over-sized chocolate egg can reach 40-70 reais, which I think is absurd or even more if they are made from good quality chocolate or have a good brand. 

What is different here is the way how chocolate eggs are displayed by hanging from the ceiling. This is something which began in the 1940`s after retailers found it difficult to display the eggs on shelves in an appealing way.  It also makes a real festive atmosphere in the stores walking under this egg-sky looking for milk or butter.

I intended to make cooked ham and traditional stuffed eggs for Easter but since I didn`t find that kind of ham which was suitable for cooking I gave up this idea and made other type of dish. 

One of our friends from Hungary visited us, Eszter and Fabio. Fabio was Eclezio`s workmate in Budapest back in 2009 and they moved to Sao Paulo in 2012.
They have a 4 years old son, Dani, and he and Caio spent a really good time playing together at home and on the beach.
It was very nice to talk with Eszter in person after 6 years and we are planning to organize other programs together because they are going to leave Brazil in January so we will try to spend as much time together as we can this year. 

husveti dekoracio a boltokban / Shops` Easter decorations




a hetvege Eszterekkel / a weekend with friends







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése