.

.

2016. január 12., kedd

A haz, ahol elunk...The house we live in...

A haz ahol lakunk resze egy nyolc, egyenkent 25 emeletes hazbol allo epuletegyuttesnek, amelyek egy kis parkot, a medenceket es egy kis jatszoteret fognak kozre. 

Az ilyen jellegu tarsashazakat, vagy lakokozossegeket itt "condominio"-nak hivjak es eleg nepszeru, mivel egy emeletes hazban levo lakas foldszinti portaszolgalattal sokkal biztonsagosabbnak szamit mint egy sajat haz kutyaval, meg bazi nagy keritessel, ugyanis a betorok elegge kreativak tudnak lenni, ha a masik ertekeinek eltulajdonitasarol van szo. 
A portszolgalat tehat nemcsak a condominio-ra, hanem minden emeletes hazra jellemzo. Brazilia forrobb varosaiban ezen kivul a medence is alap, ez vagy a teton, vagy a foldszinten kap helyet.

Az a condominio, ahol mi lakunk, lakoi szamat tekintve eleg nagynak szamit; ettol vannak kisebb, egy-ket epuletbol allo tarsashazak is, es van a "condominio fechada", vagyis a klasszikus zart lakopark, amely kis lakoutcakbol all es foleg csaladi hazakat zar korbe keritessel.

A mi epuletegyuttesunkben kabe 1400 lakas van, de ennek csak kabe a feleben laknak eletvitelszeruen. A tulajdonosok nagy resze nincs itt hetkozben, vagy az ev nagy reszeben, hanem Sao Pauloban el, dolgozik es a lakast vagy befektetesnek, vagy hetvegi haznak vette, ha kedve lenne leruccani a tengerpartra (hajra tobb szaz kilometeres dugok az autopalyan harom-negy napos unnepeken! Szilveszterkor volt, aki 12 ora alatt ert le Sao Paulobol Santosba, ez kabe 80 km Sao Paulo szeletol)

Annak ellenere, hogy a lakasok nagy resze ev kozben ures, a pezsgo kozossegi elet a mi epuletunkre megis jellemzo. Mert azert lakik itt annyi ember, ami mar jo alap kisebb-nagyobb kozossegek letrehozasahoz, es mint tudjuk, a brazilok kulonoskeppen baratkozosak. 

Mivel nekem a portugal meg mindig nem megy olyan szinten, hogy csak ugy barkivel, barmirol el tudjak csevegni, ezert szamomra az itt lako emberek zome akar orokre lathatatlan maradt volna, ha nincs a Facebook, es ezen belul szamtalan zart csoport, ahol a lakok ugyes-bajos dolgaikat beszelik meg napi szinten. Nem tudom pontosan hany csoport van a Facebook-on, de kettohoz mi is csatlakoztunk es ezzel nekem hirtelen kinyilt a vilag itt, a hazban legalabbis. 

Annak a csoportnak a tagjai ugyanis ahova csatlakoztunk, korulbelul percenkent posztolnak valamit kezdve kulonfele hirdetesekkel (fodrasz, festo, villanyszerelo, kozmetikus, mukormos, eladasra szant ruha, suti, kezmuves dolgok stb) folytatva az informacio-megosztason at (lerobbant a lift, nem lesz aram vagy viz ekkor meg ekkor stb) egeszen az aktualis programokig amiket a hazban szerveznek.
Ez idaig tok jo, de ezaltal meg nem lennek okosabb azzal kapcsolatban, hogy pontosan kik is elnek korulottem, ha kedves lakotarsaim nem osztanank meg egyebkent MINDENT ami eszukbe jut.

Valaki kinezett az ablakon, es tetszik neki a naplemente? Maris jon a kep a FB-ra. Elfoglaltak a helyet a garazsban? Ott a meltatlankodo poszt par percen belul. Szomszed kint hagyta a vizet az erkelyen, kollega a FB-on szol, hogy vigyazzon a szunyogokkal es ontse ki. Aztan ott vannak a mergelodesek, a gondolatok, hogy ki miert boldog, miert merges, miert szomoru. Kinek peneszedik a szekrenye, ki nem tudott aludni elozo ejjel mert valaki az utcan bogette a motorjat. 
Benne vagyok a korforgasban anelkul, hogy barkivel is egy szot is beszeltem volna, megis tudom mar nagyjabol ki kicsoda, kinek mi a foglalkozasa es, hogy milyen a temperamentuma, legalabbis irasban. 
Ez az egesz elo Big Brother klub akar zavaro is lehetne, de en eppenseggel elvezem, mert enelkul a ket Facebook oldal nelkul gyakorlatilag semmit nem tudnek az itt elo emberekrol, es valoszinuleg ez meg igy is maradna egy darabig. Viszont igy napi szinten tudom, hogy mi tortenik, es akar en is hozzaszolhatok, mert irasban mindig konnyebb kommunkalni.

A brazilok pedig - mar a tobbseg akiket ismerek - ugy vettem eszre, hogy szinte ra vannak ragadva a Facebook-ra, es ember legyen a talpan aki a tomenytelen mennyisegu szelfi, oromkodos, tengerpartos, muzeumos, setalos es persze csaladi kajalos kepek kozul ki tudja valogatni azokat, amelyek tenyleg erdeklik. 
En is szeretek online jelen lenni a virtualis terben de peldaul az itteniek imadjak a csaladi korben elfogyasztott etelekrol, es az ahhoz kapcsolodo jo hangulatrol szolo kepeket megosztani a Facebook-os nagykozonseggel - majdnem minden hetvegen.

De ettol eltekintve ez is egyfajta modja, hogy az ember betekintest nyerjen a helyiek hetkoznapjaiba es gondolataiba es resze legyen olyan parbeszedeknek, amik nagy valoszinuseggel elkerulnek az online vilagon kivul.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

The house where we live in is part of an eight towers block and one tower is 25 storeys high. The towers enclose the parking area, a small park, the pools and a playground for kids.

It`s called condominium and it is very popular type of residential building as it has it`s own reception which makes it safer than individual houses where burglars can enter despite of the gates or the most cautious security systems. 
So, reception is common even at small buildings as well as the pools which is usually or on the roof, or downstairs, at the back of the building.

The condominium where we live in has 1400 flats but only 700 are occupied frequently. Most of the flat owners even don`t live here; they are the Paulistas, people who live and work in Sao Paulo, and bought the flat as investment or to spend weekends or bank holidays here, at the beach.

Despite the fact that most of the flats are empty during the year, still there is vibrant social life here as the number of residents who are here creates a good basis for many communities and as we know Brazilians especially like socializing. 

Since my Portuguese is still not on that level that I would be able to make small talk in any subject, so for me, most of the residents would have been invisible maybe forever here, if closed groups of Facebook about this condominium wouldn`t exist. I don`t know exactly how many groups are existing but I joined two of them and by doing this the "world of condominium" suddenly opened for me.

Within these two groups I have chance to know about many things that probably wouldn`t reach me ever. People discuss almost everything on these pages on a daily basis. Not only on information level (for instance in case the lift is broken, or if they want to advertise something, like hairdresser, electrician etc...) but they post everything that actually comes to their mind. 

Someone is amazed by the sunrise on that day  - picture is posted instantly. The other one is angry because someone occupied his/her parking area - a complain is already sent. I know if someone is happy or sad or angry or frustrated because it is definitely shared with the others. 

I see it as a very positive thing because as I said, due to my very limited communication with people, in this way I know much more about people and their life here as it would happen otherwise. 
We live in a modern world and technology now helps reducing the feeling of isolation when you are abroad and/or if you don`t speak the local language very well yet. I feel grateful that I discovered these groups even if I wont` start posting things myself yet, but it`s a good start to feel a little bit of part of a community - in Brazil.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése