.

.

2015. december 28., hétfő

Karacsony Campos do Jordaoban (1. resz)...Christmas in Campos do Jordao (part 1)...

Iden volt az elso alkalom, hogy a karacsonyt utazassal toltottem, mar ha nem szamitjuk bele azt, amikor egyszer december 24-en utaztam Magyarorszagra Londonbol, mert csak attol a naptol kaptam szabit. 
Iden viszont ugy dontottunk, hogy a karacsonyi unnepeket nem otthon fogjuk tolteni es tobb lehetoseg kozul a valasztas vegul Campos do Jordao-ra esett; ez a kirandulas egyebkent is be volt mar tervezve egy ideje.

Campos do Jordao-t szokas Brazilia Svajcanak nevezni, mivel egy - a tengerszinttol szamitott 1628 meter magasan, - a Mantiqueira hegyekben elterulo kisvarosrol van szo, amelyet nemet es svajci bevandorlok alapitottak 1874-ben. 3-4 ora alatt autoval elerheto Santosbol, ami azt jelenti, hogy ez alatt az ido alatt 2000 meterre fel lehet kapaszkodni (mondjuk lefele jovet pattog is az ember fule rendesen).

Csakugy mint Holambra, ami magan viseli a holland stilusjegyeket, itt az alpesi stilusu hazak dominalnak - rengeteg a fabol epitett haz, vagy fadiszitesu epulet.
A varos nepessege korulbelul 44 ezer, es a beveteli forras foleg a turizmusbol szarmazik. A helyiek ingatlanjaikat csak udulonek hasznaljak es nem kispenzu emberekrol van szo. Latszik az egesz varoson, hogy itt csak a nagyon gazdag emberek engedhetik meg maguknak, hogy hazat vasaroljanak. A leggazdagabb negyed a Capivari, ahol a a gazdag emberek teli rezidenciaja talalhato, leven itt julius a fo szezon. Ekkor a varos megtelik, es a teli komolyzenei fesztival is kezdetet veszi.
Persze Campos do Jordao-nak is van egy kevesbe gazdagabb resze, de az egyszerubb hazakon is latszik a jolet, es az igenyesseg a szepre.

A turizmusbol adodoan rengeteg a vendeghaz (pousadas) es hotel, kezdve az egyszeru B&B-tol a szuperpanoramas, luxus Home Green Home hotelig. A Mantuqueira hegyekben levo varosban, elhelyezkedesenek koszonhetoen, alig talalni sik teruletet, kanyargos hegyi utakon lehet eljutni a kulonbozo latvanyossagokhoz, vagy a hotelek nagy reszehez, ugyhogy aki szeret turazni, annak ez a hely maga a paradicsom. 

Mi is egy hegyoldalban epitett vendeghazban szalltunk meg (Morro do Elefante), ahonnan gyonyoru kilatas nyilt a kozeli erdosegre es az oshonos brazil Parana fenyokre. 
Egyebkent annak ellenere, hogy nem nagy varosrol van szo, annyi a latnivalo, hogy ket nap nem volt eleg arra, hogy az osszes turista-latvanyossagot vegigjarjuk, igy miutan megneztuk a bevarost es a svajci stilusban epult arkadot, ugy dontottunk, hogy a 2000 meteren levo kilatohelyet (Pico do Itapeva) egy mini vizesest (Ducha de Prata) es egy meseparkot (Parque Floresta Encantada) latogatjuk meg, de ha az embernek van ideje (es penze), akkor sokkal tobb latnivalot is fel lehet keresni, a hegyi kirandulasokrol nem is beszelve. 

A vendeghaz, ahol megszalltunk nagyon emlekeztetett a Matrara, mert eloszor is csond volt (ami ugye itt nem nagyon jellemzo), masodszor pedig a sovenytujakbol jovo gyantas illat miatt, amit mar jo par eve nem ereztem.

Mivel rengeteg kepet keszitettem igy inkabb most beszeljenek azok helyettem, a kovetkezo posztban pedig sorra veszem a latnivalokat is.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

This year was the first time that I spent Christmas with travelling, except that only one case when I was travelling from London to Hungary on Christmas Eve, just because my holiday started on that day. 

The nickname of Campos do Jordao is "Suica Brasileira", Brazilian Switzerland, because of the traditional European-style architecture. It was established in 1874 by German and Swiss immigrants and nowadays their main source of income is from tourism. The city is situated 1,628 metres above sea level and it is the highest city in Brazil. From Santos, it can be reached with 3-4 hours drive (on the way down you can definitely feel the pressure and your ears are clogged for a while).
Many of the wealthiest residents of Sao Paulo state have winter country houses here. The peak season is in July when it`s winter in Brazil and at that time there an enormous influx of visitors can be seen due to the winter festival of classical music. 

Due to tourism, there are loads of pousadas (guest houses) and hotels starting from simple B&Bs to the luxury, super panoramic Green Home Green Hotel. 
We stayed in a pousada called Morro do Elefante (Elephant Hill), where there was a stunning view to the surrounding hills.

I loved the smell of the pine trees - the strong odor of resin which reminded me to Matra mountains in Hungary. The area was very quiet and relaxing; it was also something unique after that ongoing Brazilian spirit I see everyday. 

By the way, considering that Campos do Jordao is not a big town, there are so many tourist attractions that it was impossible to see everything withing two days, so after we saw the centre of the town and the Swiss-inspired style shopping mall we visited Pico do Itapeva, a viewpoint at 2,000 m high with beautiful view to the Mantiqueira mountains, a mini waterfall called Ducha de Prata, and Parque Floresta Encantada, a fairy tail park. 

Apart from these, there are numerous outdoor activities, such as hiking, mountain climbing, horseback riding and treetop cable swings. 

I took a lot of pictures and let them now to speak on behalf of me. In the next post I am going to write in detail about each attractions we visited.




a varos bejarata / the entrance of the town


vendeghaz Morro do Elefante / guest house Morro do Elefante











brazil parana fenyo / Brazilian parana pine


a belvaros / centre of the town, shopping mall





































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése